Laulunavigaattori (olet nyt määränpäässä) : Camino -Polku

Kappale Camino – Polku kertoo sellaisista hetkistä elämässä, kun kaikki on mennyttä, mutta kaiken tuon tyhjyyden ja epätoivon keskellä on selittämätön vapauden ja rauhan tunne. Kappale on sopivasti debyyttilevymme Óyelan päätösraita ja se on mielestäni syvin ja eniten zen kaikista albumin biiseistä.

Alunperin kappale oli minun englanninkielistä singer-songwriter projektiani varten, jolla ei ollut mitään tekemistä Bajo Ceron kanssa. Se on levyllä erikoisuus senkin takia, että originaalisanoitukset ennen espanjankielistä versiota olivat myös minun tekemät. Biisi oli hyljättynä ja käyttämättömänä pöytälaatikossa, kunnes päätettiin kokeilla, miten sen saisi sovitettua Bajo Cerolle.

Caminossa on paljon vaikutteita sen hetkisestä elämästäni, kun kirjoitin sen noin kymmenen vuotta sitten. Sillä hetkellä minulla oli uhkaava loppuunpalamisen fiilis, kun löysin itseni täysin pimeästä mentaalisesta tilanteesta, jossa kaikki perusteemat, rakkaus, asunto, raha, koulu, työ ja ego menivät itsetuhomoodiin täsmälleen samalla hetkellä.

Kävi ilmeiseksi, ettei tämä tila menisi ohi heti. Silti jossain syvällä sisällä tiesin, että jos edessä on mysteeri, niin sen takana on ymmärrys, jos tilannetta uskaltaa katsoa täysin rehellisesti suoraan silmiin. Tuo valopilkku oli siellä himmeänä horisontissa.

Kun lopulta polku kotiin alkoi avautua tuntui vaikealta katsoa asiota samalla tavalla. Kaikki aikaisemmin merkittävä näytti kummallisen triviaalilta; tuska on usein vain tarina, jossa haluamme näytellä osaa, ja joskus tuon tarinan läpi näkee selkeästi. Se on tämän kappaleen pohjaidea.

Kun äänitimme kappaleen 2011 tuntui siltä, että soundin täytyy olla viaton, rehellinen ja täysin toisesta maailmasta. Sillä tavalla sen tyyli on paljon lähempänä indiemusan ethosta, kuin world/electro/heavy/pop-fiilistä, jota muut biisit enimmäkseen edustavat. Mielestäni kappale on raikas lopetus, joka navigoi levyn mukavasti tähtipöllyiseen määränpäähänsä.

-Okko

[[ Laulunavigaattori on nyt päässyt tiensä päähän. Lue, katso ja kuuntele levyn aiemmat kappaleet täältä: 01 Caras Escondidas 02 Espejo 03 Mi Esquina 04 Hierro 05 Paseando 06 Retransmisión 07 Óyela 08 Eco 09 A Volar 10 Refugiados ]]