Laulunavigaattori: Refugiados

Olen jaksanut jankuttaa joidenkin ihmisten mielestä varmasti kyllästymiseen asti kaiken hyvän musiikin taustalla vaikuttavan kaksi korvaamatonta elementtiä: rummut ja basso. Biisistä voi ottaa kaiken muun pois ja meininki toimii edelleen, mutta rumpuja tai bassoa ei voi poistaa, tai jos voi poistaa, kyseessä ei ole mitenkään ihmeellinen teos.

Tutustuin opiskeluaikoinani Iso-Britanniassa konemusiikkiin. Erityisesti pidin ikuisesti nostattelevasta “Happy hardcoresta” ja toisaalta junnaavasta “Trancesta”. Jotain kuitenkin puuttui, sillä en ollut aivan täysin myyty. Vastaus löytyi savuisesta kellariin tekaistusta yökerhosta. Omituista ja ehkä hieman synkän oloista porukkaa; pipo syvällä päässä; nuhjuinen huppari; löysät maastohousut, sekä harkittu huojuva liike breakbeatin tahtiin. Ja erittäin nopean sellaisen. Ei mitään hip-hoppia, vaan tykitystä 160-180 biittiä minuutissa. En kokenut porukkaa omakseni, mutta musiikki teki vaikutuksen.

Savuverhon lomasta erottui juuri ja juuri lavantapainen jota reunusti valtava PA-systeemi. Tuolloin en asiaa tajunnut, mutta tuon PA:n tärkein osanen oli subbari, josta hyökyi pitkiä aallonpituuksia, matalia taajuuksia, lahkeita lepattavaa koneellista bassoa. Näistä elementeistä koostui ainakin silloin Drum ‘n bass. Elämys oli primitiivinen ja pysäyttävä. Voiko musiikki olla yksinkertaista ja samalla niin syvällistä ja tunnetta täynnä? Näistä syvistä äänimaisemista tuli nautittua paljonkin siloin ja kyllä vieläkin Groove rider, Goldie, Bad company ja LTJ Bukem silloin tällöin esiintyvät Spotifyn hakukentässä.

Musiikin evoluutio on sittemmin mennyt eteenpäin. Radiostakin on alkanut kuulla musiikkia jossa yksinkertaisen biitin päälle  tuutataan bassokuvioita. Dubstep on paljolti sitä samaa josta minäkin opin 90-luvulla pitämään, joskin basso ei ole enää vain tunnetta alavatsassa vaan siitä on tullut solistisempi ja monivivahteisempi elementti.

Bändin kanssa näistä musiikillisten elämysten syövereistä oli puhuttu usein ja huomasimme jakavamme mieltymyksen mataliin taajuuksiin. Niinpä päätimme luoda Bajo Ceron musiikillisen myllyn kautta oman näkemyksemme tyylilajista.

-Juhani