Laulunavigaattori: A Volar – Lentoon

Teimme A Volar (“Lentoon”) kappaleen tilaustyönä Oulun Musiikkivideofestivaalien päätösgaalaan vuonna 2008. Projekti oli todella mielenkiintoinen, sillä teemana tuona vuonna gaalassa oli Suomi ja suomalaisuus. Kuinka siis yhdistää espanjankielinen musiikkimme suomalaisuuteen? Pääsimme ensiesittämään kappaleen ja sen tanssikoreografian tuhatpäiselle yleisölle. Kappaleen teema on hyvin synkkä; miehet ovat lähteneet sotaan ja nainen on jäänyt rannalle yksin itkemään.

 

“Kaukaisille saarille matkasi sulhaseni
ja jätti minut saarelle ilman puita,
missä joet virtaavat verta.”

Kappaleen rytmiikka on peräisin flamencon yhdestä kiehtovimmista rytmilajeista, siguyriaksesta, mikä lisää kappaleeseen mystistä tunnelmaa. Kappeleessa kerrotaan myös kuoleman linnusta, surun tuojasta.

 

“Minua kutsuu lintu
kuolleiden äänellä,
minua kutsuu lintu
unohduksen.

Ja mustarastaan puvussa
se halkaisee taivaan
muuttaen valon pimeydeksi.”

 

Lintuteema on puhutellut minua paljon ja päässyt korpin muodossa myös yhteen esiintymisasuistani. Lintuihin liittyy paljon symboliikka ja niillä uskottiin olevan keskeinen osa maailmakaikkeuden synnyssä ja ihmisen elämänkierrossa. “Tuonelan joutsen” on kuoleman symboli. “Haavoittunut albatrossi” on taivaalla vapaa, mutta maassa vanki. Linnut olivat aikoinaan myös jonkilaisia ihmisten toiveiden ruumiillistumia, koska kykenivät kohoamaan taivaalle korkeuksiin.

Myös suomalaisesta mytologista löytyy lintuihin liittyvää tematiikkaa. Lintukoto on paikka, jonne ihmisen sielu lopulta pakenee ja ruumista irtoutunutta ihmisen sielua on kuvattu linnun hahmossa. Korpin uskottiinkin tulevan hakemaan kuolevan sielua. Kansanrunoudessa myös naisia saatettiin kuvata lintuina, morsian oli hieno höyhenineen ja sulkineen, kuin tanssijatar.

-Elina