Laulunavigaattori: Eco (Kaiku) – Lauri Ahtinen näyttää miltä Eco kuulostaa

Eco (Kaiku) on yksi niistä lauluista, jotka luotiin käsittämättömällä tahdilla, periaatteena ”laulu ulos kahdessa viikossa”, ja sen valmistuessa olin häkeltynyt siitä mitä kuulin. Olin osallistunut sävellystyöhön suurella aktiivisuudella ja esittänyt lukuisia ideoita tuotoksen suhteen. Jälkeni lopputuloksessa oli merkittävä; miltei kaikki ne ideat joita käytimme, tulivat Okolta – ne jotka hylkäsimme, olivat poikkeuksetta minun käsialaani.

Valmis kappale ei olisi paremmin voinut iskeä minuun, ja moni kiireinen ilta oli tuolloin pakko päättää pysähtyen kuuntelemaan laulu yksikseni korvanapeilla aivan liian kovalla. Myönnän että hyvän mielen musiikille on sijansa (aurinkoisena kesälauantaina), mutta aivan liian usein janoan musiikilta jotain, mitä voisi kutsua uhkaksi, vaaran tunnuksi, säveltaiteen keinoin purkautuvaksi raivon laukeamiseksi.

Tällainen musiikki on herkkä laji, sillä tunteiden ilmaisu rytmin ja sävelen kautta on usein paradoksaalista. Siinä missä länsiafrikkalainen feel good – rytmi-ilottelu kohdallani alkaa usein viimeistään kolmannen biisin kohdalla herättää raivoa makeudellaan, aiheuttaa pohjoinen pahoinvoinnin death metal puolestaan pateettisuudellaan helposti pelkkää huvittuneisuutta. Econ kohdalla mielestäni onnistuimme tietyssä tunnemaisemassa, jopa yli odotusteni.

Aikoja sitten, intoutuneena tulevasta (nyt menneestä, katsasta täältä jos meni ohi) sarjakuvamusiikkivideoyhteistyöstämme Villen kanssa, pyysin ystävääni Lauria (joka myöskin on sarjakuvataiteilija, mistä lie lähipiiriimme näitä siunaantunut) piirtämään promokuvamme uusiksi vanhassa kunnon Kylli-täti –hengessä. Minä asetin kuvat pöydälle, säädin valaistuksen ja kameran huonosti, laitoin tulevalta levyltämme jonkin laulun (tässä tapauksessa Econ) soimaan, ja Lauri sotki kauniisti menemään sen näköistä miltä kappale kuulosti. Lopputulos antaa olettaa, että Lauri tunsi Econ suhteen jotain samaa kuin minä. Ja mustasta pensselistä huolimatta luulisin että me molemmat pidämme tästä laulusta.

-kili